Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. március 29., szerda 11:46

Szülők iskolája
Ha február vége, akkor Szülők iskolája – mondják ezt a szlogent a Bocskai István Általános Iskolában az éves programok összeállításánál. Alföldiné Ragyák Andrea szakpszichológus már 11. alkalommal tart előadást az intézmény könyvtárában, ahol gyermekneveléssel kapcsolatos, évről évre egyre aktuálisabb kérdésekről beszél szülőknek és pedagógusoknak. Előadásának célja a gyermekekkel kapcsolatos problémák korai felismerése, az esetleges gondok időbeli kezelése, illetve megelőzése.

Idén február 23-án 17 órától került megrendezésre a Szülők iskolája című program a Bocskai István Általános Iskola Polgári úti intézményének könyvtárában. A vendégeket és az előadót Székely Barnabás igazgatóhelyettes köszöntötte, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ismét segítségünkre áll a volt kolléganő gyermeknevelési kérdésekben.
Az előadásra népes számú érdeklődő összegyűlt, hiszen az egyre aktuálisabb kérdésekkel foglalkozó szakpszichológus szerint is olyan témákat kell a gyermekneveléssel foglalkozó felnőttek elé tárni, mely nehéz és komoly gondok megelőzésére is szolgálhat.
A személyiségzavarok jelei már kisgyermekkorban megmutatkozhatnak, melyekre oda kell figyelnünk, s meg kell tudnunk különböztetni a kis hisztiktől, vagy a csak ritkán előforduló rosszkedvtől, félelmektől.
A kisgyermekek viselkedéseire, azok zavaraira, vagy esetleges hirtelen megváltozásait
is észre kell vennie minden velük foglalkozó felnőttnek. Más eset, ha már maga a gyermek is rájön, hogy ő valamiben más, eltér a többiektől, hirtelen adódó helyzetekre nem úgy reagál, ahogyan a többiek.
Olyan gyerekekre tudatosan is figyelni kell, akiknél fennállnak a „rizikófaktorok”, tehát előfordult már a családban hasonló eset, rendszeresen rosszkedvűek, gyakran van fejfájásuk, hasmenésük, alvás zavaruk.
Sok gyermek a teljesítményein, vagy az ezekhez vezető úton mutatja meg kóros képeit, azaz túl- vagy alig aggódós, vagy akár a szeretetet is túlontúl, vagy akár alig igényli. Iskolai eredmények akadályai lehetnek ezek a jelek, vagy akár már a jelek is figyelmeztethetnek bennünket, hogy mi az oka a teljesítményzavarnak, vagy ingadozásnak.

A szakpszichológus részletesen kitért a neurózisok és a személyiségzavarok különböző fajtáira, tüneteire. Elmagyarázta továbbá, mi a pánik és a fóbia, mik ezek okai, jellemzői. Elmondta, hogy a személyiségzavarokat fel lehet ugyan ismerni már gyermekkorban, de igazán diagnosztizálni csak 18 éves kor után lehetséges.
Szülők iskolája az előadás címe – nem véletlenül, hiszen, van, amit a szülőknek is tanulniuk kell. Ha van rá lehetőségünk, hogy olyan előadásokat hallgassunk meg, ahol gyermekeinkkel kapcsolatos problémáinkra, kérdéseinkre választ kaphatunk, érdemes megtennünk. Az, hogy milyen felnőtt válik belőlük, a mi felelősségünk. Tudnunk kell rájuk oda gyelni, hiszen a testi tünetek, a rémálmok, a magatartászavarok, a tanulási nehézségek figyelmeztető jelek arra, hogy baj van, gond lehet – s ha mi nem tudjuk behatárolni és megfejteni, van, aki segít ebben.
Szerencsére – mondta az előadó – a szülők a legtöbb esetben partnerek ebben, időben szakemberhez fordulnak kétes kérdésekben és a legtöbben saját érdeküknek tekintik a terápiás kezeléseket, a fejlesztési lehetőségeket.
Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadónak, aki szívesen segített a kérdezőknek olyan esetekben is, amik nem hangzottak el az előadáson.
Aki eljött, tanult és gazdagodott, hisz segítséget kapott abban, hogy jobban megismerje gyermekét, tanítványát. S ez miért fontos?
„Ismerd meg a gyermeket, hogy jobban szerethesd!” – mondta Nagy László.
Tegyük ezt: szeressük őket – tudatosan, „belülről”, empátiával, s minden lehetséges eszközzel ahhoz, hogy tudjunk megfelelően viszonyulni hozzájuk, és segíteni őket, amiben csak szükséges.
Fekete Andrea

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.