Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 29., hétfő 11:39

Nagy legenda a Hódos Imre Kupán – Interjú Jónyer Istvánnal
A többszörös Világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező Jónyer István a Hódos Kupa versenyek után még sokáig beszélgetett a helyi sportolókkal, sportvezetőkkel, és a világhírű ping-pong legenda szívesen nyilatkozott Nagy Ágnes munkatársunknak is.

Hogyan kezdődött a pályája?

Miskolcon tanultam, ahol 14 évesen előbb fociztam, aztán kézilabdáztam, majd egy iskolai versenyen indultam, ahol egy nagyon kezdetleges ütővel megvertem az igazolt játékosokat. Ekkor gondoltam, hogy ez a ping-pong nem is olyan rossz… Utána 1964-ben láttam az európai döntőt, ami nagyon megtetszett. Johanson lett az legjobb barátom és Berczik Zoltán a legjobb edzőm. 1965-ben láttam két kínait, az egyikük hatszoros világbajnok volt. Ekkor már tudtam, hogy az asztaliteniszt választom. 1971-ben sikerült mindkét világbajnokot megvernem. Így indult el. 19 éves koromig Miskolcon maradtam, de 14 éves koromtól minden áldott nap Budapestre jártam edzeni. Éjjel a vonaton tanultam, még az érettségi is sikerült… nagyon kemény volt.

Nagyon elkötelezett volt, ha ilyen áldozatot vállalt az asztalitenisz iránt…

Igen… nem tudom, hogy ma bevállalnám- e… szerintem, a mai fiatalok biztos, hogy nem… Szerencsére hamar Berczik lett az edző, aki belém nevelte a kitartást, a szorgalmat és mindenek felett csak az asztalitenisz létezett számomra.

A korán megmutatkozó sikerek mellett mi az, ami vonzotta ehhez a sporthoz?

Végül is egy nagyon szép játék, bár nagyon nehéz is. A teniszhez viszonyítva ahol 5-6 alapelem van – itt 25 elemet is meg kell tanulni ahhoz, hogy továbbfejlődjön, ill. magas szintre csak akkor juthat el, ha mindegyiket majdnem a tökéletességig visz. Ehhez borzasztó sok edzés kell, napi 8–10 óra, ezen felül a kondíció… Az én időmben nagyon hosszúak voltak a mérkőzések (kb. 3 óráig tartott egy mérkőzés). Én nehezen jöttem bele a játékba, de ha 2-3 hétig tartott volna egy világbajnokság, akkor mindig én nyertem volna… A legjobb kondícióm nekem volt.

Mi az az ön által használt ütésmód, technika, ami verhetetlen volt a világ számára?

Annak idején én kezdtem az asztal fölötti oldalpörgetést, amit már a kínaiak is úgy tanítanak, hogy Jónyer banánpörgetés. Ezenkívül van a kifli-pörgetés, amely a hálót megkerülve éri az asztalt és szinte föl sem pattan. Mindig kísérletező ember voltam, a sok edzés mellett mindig kitaláltam újabb taktikákat az egyéni és a páros játékban is. A sok játék hozza az eredményt.

Hogyan alakult a kapcsolat a lengyelekkel?

Ausztriában játszottam egy csapatban két lengyellel. Az egyikőjükkel nagyon jó barátságba kerültem, a meccsek után nagyon sokat beszélgettünk, de sajnos, ő korán meghalt.

Játszik-e még manapság?

A világbajnok társammal, Klampár Tiborral bemutatót szoktunk tartani. Ketten mi párosban nagyon jók voltunk, azt lehet mondani, hogy Klampárral mi voltunk a világ legjobb párosa. Ahova hívnak, egyénileg is megyek élménybeszámolót tartani. Azonban még le vagyok igazolva Németországba, ott az Öreg Fiúk csapatban játszom.

Mit üzenne a mai sportolóknak, hogyan álljanak a sporthoz?

Sokkal többet eddzenek, mint ahogy ma tapasztalom. A kitartás valahogy nincs úgy meg, mint régen. Nekünk nem kellett mondani és csak azért is lementünk a klubba edzeni este akár 11-kor is, és éjjelekig játszottunk. Ma elég, ha pár órát eddzenek a fiatalok. Ezt azzal magyarázzák, hogy ma sokkal modernebb a játék. Ám a modern játékot is nagyon sokat kell gyakorolni, hogy valaki tökéletesítse a formáját.

Nagy Ágnes

1 csatolt kép A csapat
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.