Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 28. csütörtök
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. július 20., csütörtök 15:57

Hajdúnánás volt a díszvendége a III. Vámospércsi Hajdú Napoknak
Vámospércs, a legkisebb hajdúváros ebben az esztendőben június 30-a és július 2-a között harmadik alkalommal szervezte meg a Vámospércsi Hajdú Napokat, amelyen a díszvendég Hajdúnánás volt. A hagyományteremtés szándékával létrejött program célja nem más, mint a hajdú identitás megőrzése, a hajdúvárosok közti kapcsolat erősítése. Kisebb vásári forgatag fogadta a Vámospércsre látogatókat június 30-án délután.

Ekkor kezdődött ugyanis a III. Vámospércsi Hajdú Napok rendezvénysorozata, amelyet a szervezők idén is három naposra terveztek, s amelynek díszvendége Hajdúnánás volt. Mint a megnyitóból is kiderült, a legkisebb ősi hajdúfészek ezzel a fesztivállal is erősíteni szeretné a hajdúvárosok kapcsolatát, ébren tartani, őrizni a pásztori múltat, Bocskai fejedelem máig ható hagyatékát. A rendezvény első napjának délutánján a megjelent polgármesterek egy talk show – színpadi beszélgetés keretében meséltek arról, szerintük mit is jelent a hajdúidentitás, a hajdúmúlt, hogyan is értelmezzük mindezt a 21. század elején, milyen az egykori legendás hajdútelepülések közötti együttműködés, kapcsolat.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármester asszonya elkötelezett híve a hajdú gyökerek, a hajdú identitás ápolásának. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt év őszén csatlakoztak a Bocskai Korona fizetőeszközt használó településekhez, és mint mondta, igyekeznek a hétköznapok során az emberek közötti jó kapcsolatokat létrehozni, a meglévőeket erősíteni. Fontos kérdésként merült fel; mitől hajdúváros egy mai hajdútelepülés? Mit őriz e táj népe abból a veretes hagyatékból, amely néhány száz éve még napias gyakorlat volt. A kérdésekre több válasz is elhangzott, de talán a legalapvetőbb az az értékrendszer, az a megtartó erő, ami több mint 400 éven át nem hagyta elveszni a hajdúkat, a hajdúságot. Ilyen értéket képvisel pl. a Nánási Portéka, az egyre erősödő Helyi Sajátosságok, vagy éppen a már említett Bocskai Korona, amelyek természetesen itt is bemutatkoztak, a vendégek ismerkedhettek a nánási ízekkel, megcsodálhatták a szalma, bor, nemez, és egyéb kézműves termékeket és szerencsekerék forgatással még nyerhettek is.

A polgármesterek hajdú-talk showja után a hajdúnánási művészeti csoportok közel egy órás műsorral szórakoztatta a nézőket. A fellépést az Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes kezdte, majd őket követte a Nívó-díjas Szalmakalap Citera Együttes, akik nagy sikerrel mutatták be erre az alkalomra összeállított népdalcsokrukat. A nánási fellépők sorát a Hajdúnánási Nóta, Népdal és Tánckedvelők Egyesülete, azaz az NNTE zárta, akik több fergeteges nótacsokorral is elkápráztatták a közönséget, és valószínű a zene, a nóta is erősítette az együvé tartozás érzését.

HNU

2 csatolt kép HajdúnánásBocskai Korona
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.