Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. május 14., kedd 11:19

Miskolctapolca Fürdő II. ütem.alapkőletétel
MEGHÍVÓ

A város önkormányzata nevében ezúton tisztelettel meghívjuk az új létesítmény ünnepélyes alapkőletételére.
Helyszín:       .
(3519 Miskolc, Aradi sétány 1.)
Időpont:         2019. május 16. 15.00 óra

 Az ünnepséget követően, 16.00 órától a szerkesztőség munkatársait Dr. Kriza Ákos polgármester látja vendégül vacsorára és kötetlen sajtóbeszélgetésre az Avalon Ristorante különtermében.

(Utazás az Avalon mikrobuszával)

 A háttérbeszélgetésen Dr. Kriza Ákos és a tervező Wolfgang Vanek a nagyszabású tervet ismerteti a sajtó meghívott munkatársainak, Miskolc város átfogó városfejlesztési koncepcióján belül.


Az előzetesen regisztrált újságíróknak 1 óra áll rendelkezésére bármilyen szakmai kérdés feltevésére.
(A német nyelvű tolmácsolás biztosított.)
A sajtóbeszélgetésre regisztrációt a  címen várjuk, névvel, és a képviselt média megjelölésével. 

Kérjük, hogy a részvételi szándékukat 2019.05.14-én 15:00-óráig jelezzék, abban az esetben ha csak az alapkő letételen kívánnak részt venni. 



Nyolc évvel ezelőtt Miskolctapolca egy feledésbe merült városrész volt. Lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. A híres, napi több ezer látogatót fogadó Miskolctapolcai strandfürdőt a szocialista városvezetés 2004-ben végleg bezárta. Hanyatlásnak indult a környék szálloda- és vendéglátóipara, emiatt Miskolc turisztikai bevételei is jelentősen csökkentek. Miközben itt található nem csak Miskolc, hanem az ország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, a Barlangfürdő.

 

A városrész lakói emiatt 2008-ban el akartak szakadni Miskolctól. De erre végül nem volt szükség.

 

2010 után ugyanis a Fideszes városvezetés elkezdte az ország egyik legjelentősebb turisztikai központjának terveztetését Miskolctapolcára. Első ütemként, mintegy 3 milliárd forintból 2015-re újjáépült a Miskolctapolcai Strandfürdő. Ez volt az első lépés a városrész komplex turisztikai fejlesztésének, egy európai szinten is jelentős turisztikai központ kialakításának. 
Ennek köszönhetően Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja.
A kormány döntése alapján, a Miskolctapolcai strandfürdő II. ütemeként 12,7 milliárd forintból megépül az ország egyik legnagyobb és legjobb élményelemeket kínáló fürdőkomplexuma.
Magyarország kormánya a Modern Városok Program keretén belül, a város turisztikai vonzerejét szolgáló fejlesztésre 12,7 milliárd forint támogatást biztosít három ütemben:
-        2018. évben 750 000 000 forint,
-        2019. évben 5 000 000 000 forint,
-        2020. évben 6 650 000 000 forint. 
A valósággá váló álomberuházás a nemzetközi fürdővilág elitjébe emeli Miskolctapolca nevét, és egyedülálló kínálata lesz a magyarországi turizmusnak. Közép-Európa egyik legjobb fürdőkomplexuma épül Miskolcon. Az 5, ellipszis alakú épületben sakk-, pezsgő-, élmény- és wellnessmedence, a tinédzsereknek három csúszdával ellátott medence, és külön egy élménymedence, a kisgyermekeknek két gyermekmedence és egy vizes játszótér jön létre, ezen kívül épül még kültéri medence is.
A fejlesztés 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent.
Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja, de 2020 után a Miskolctapolcai fürdő- és élménykomplexum, a Barlangfürdővel kiegészülve pártatlan kínálatot nyújt egész Európában.
A fürdőfejlesztés mellett több mint 600 millió forintból megújul a sétányokkal tarkított őspark és a csónakázó-tó, valamint az idevezető utakat is korszerűsíti az
önkormányzat, és kerékpárutak is épülnek.

A miskolctapolcai fürdőkomplexum megépülésével így 2020-tól egy kisvárosnyi terület szolgálja majd a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat.
A cél, hogy Magyarország és Miskolc ezzel a fejlesztéssel felkerüljön a XXI. század fürdőturizmusának európai és világtérképére.


Miskolc az egyik legnagyobb nyertese a Modern Városok Programnak: mintegy 300 milliárd forintos támogatásban részesül. Ennek legnagyobb tételét – 240 milliárdot – az M30-as autópálya Miskolc és az országhatár közti szakaszának megépítése jelenti, de a Program keretében folytatódhat a Diósgyőri vár fejlesztése, közel 800 intelligens kamera kihelyezése, amely még biztonságosabbá teszi a várost, és a Miskolctapolcai fürdő- és élményközpont is a Modern Városok Program részeként épül meg.

 A strand engedélyes terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák tervező, Wolfgang Vanek áll.

Az 1967-es születésű építész a Bécsi Iparművészeti Egyetemen Wilhelm Holzbauer professzor mester szakosztályának diákja volt.
1994-ben szerzett mesterdiplomát, ugyanebben az évben tervezői szakmunkáiét Bécs város kitüntetését vehette át.
Egyetemi tanulmányai és gyakorlati ideje alatt a nemzetközi hírnevű Wilhelm Holzbauer, Paolo Piva, Fritz Brandstätter és Dimitris Manikas tervezőkkel dolgozott együtt
A kilencvenes évek végén a Bécsi Iparművészeti Egyetem oktatási biztosa is volt.2001 óta alapítója és társtulajdonosa a Holzbauer & Partner GmbH. tervező és mérnöki irodának Bécsben. 
Számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.