Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. október 7. péntek
Hírek témák szerint

ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. augusztus 16., kedd 14:10

Abony és Nagyabony együtt lesz az Államalapítás Nemzeti Ünnepén
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Abony város pályázatát pozitív elbírálásban részesítette. Ennek köszönhetően testvértelepüléseinkkel közös programunk egymillió forint összegű támogatást kapott a támogató szervezettől. 
Idén augusztus 20-án Abonyban közösen ünnepel a felvidéki Nagyabony és Abony városa az Államalapítás Nemzeti Ünnepén. Az "Abony-Nagyabony közösségi kapcsolatok építése" címen nyertes pályázatnak köszönhetően láthatjuk vendégül testvértelepülésünk képviselőit. A nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes mintegy húszfős delegációval érkezik városunkba és az ünnepi programban kiemelt szerepet kapnak fellépésükkel. 
A délutáni rendezvény hagyományőrzéssel és kézművességgel folytatódik, melynek célja a közösségformálás, értékátadás, a magyar hagyományok ápolása és átadása. 
A rendezvényre természetesen nem csak abonyi, nagyabonyi érdeklődőket várunk, hanem a környező települések, illetve más régiók látogatóira is számítunk. A nemzeti identitást, közösségformálást erősítő kulturális rendezvény megvalósítására törekszünk, amely erősíti a társadalom kohézióját és biztosítja a testvértelepülési kapcsolat elmélyülését. 
Településünk rendkívül gazdag értékekkel rendelkezik. Szeretnénk ezeket a kincseket népszerűsíteni, nagyabonyi testvérvárosunknak is bemutatni. 
A kapcsolat létesítését mindkét település polgármestere személyes meggyőződésből és a hagyományokhoz igazodva szeretnék a továbbiakban is támogatni és ezt programjuk részévé tenni. A tapasztalatok példát adnak és szemléletet közvetítenek. 
Az Augusztus 20-ai Szent István napi ünnepség egy olyan rendezvény, amely minden korosztályt igyekezett megszólítani az egészen fiataloktól kezdve az idősebbekig. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tovább örökítsük az ifjabb generáció számára a közösségi értékeket, hagyományokat, a nemzeti identitástudatot. A rendezvény egyfajta hídként szolgál a generációk és a szórványmagyarság között. Az ehhez hasonló rendezvények családcentrikusak, így az emberek megszólítása életkor, továbbá nemi és etnikai hovatartozás tekintetében széleskörű. 
A testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése, közös programok megvalósítása példaértékű lehet a városfejlesztő, közösségépítő, összekötő kapcsolatoknál, valamint a közös programok lehetőséget biztosítanak a turizmus és a gazdaság fejlesztésében, valamint a nemzeti kultúra közvetítésében.

 

Előzmények: 
2021. szeptember végi ülésén döntött arról Abony Város Önkormányzatának képviselő- testülete, hogy testvérvárosi megállapodást kötnek a mai Szlovákia területén lévő Nagyabonnyal. Azóta a két település folyamatosan kapcsolatban van egymással, számos közös programon vettek részt. Így többek közt a Nemzeti Vágta idei abonyi előfutamán, az március 15-i ünnepségen is fogadta Abony a Nagyabonyi delegációt. 
A testvértelepülésekkel történő kapcsolatépítés célja minden esetben a gazdasági és civil kapcsolatok építése és további erősítése. Így a mostani augusztus 20-i program fontos mérföldkőnek nevezhető a két település kapcsolatainak életében, hiszen először kerül sor nagyobb civil kulturális egyesület fellépésére a másik országban. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.
Abony Sajtó

 


 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.