Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2024. január 17., szerda 16:36

Vasútbiztost nevez ki Újbuda Önkormányzata
Vasútbiztost nevez ki a közeljövőben Újbuda Önkormányzata, akinek a Déli Körvasút beruházás figyelemmel kísérése, illetve a lakosság és az önkormányzat érdekeinek képviselete lesz a feladata. Erről a kerület polgármestere beszélt.
Dr. László Imre azt is elmondta, hogy „ad hoc” intézkedésekkel, projektre írt jogszabályokkal, így a Lex Újbudával veszi el a kormány a jogérvényesítés eszközeit a kerülettől. A Déli Körvasút beruházás újabb fejleményeivel foglalkozó sajtótájékoztatón elhangzott: az „ad hoc”, projektekhez igazodó jogszabályalkotás újabb példájaként arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy hozzájárulás nélkül igénybe vehetők az építéshez, a vasútfejlesztéssel érintett önkormányzati tulajdonú ingatlanok. Függetlenül attól, hogy az adott önkormányzati ingatlan ma milyen funkciót tölt be. Példaként említette, hogy az önkormányzatnak akkor is tűrnie kellene a munkavégzést az ingatlanjain, ha az érintett területen egy óvoda, bölcsőde, vagy egy játszótér lenne. A beruházónak ebben az esetben is mindössze bejelentési kötelezettsége lenne arra vonatkozóan, hogy munkába kezd, fákat fog kivágni, munkagépekkel fog közlekedni.
A polgármester hangsúlyozta: ezzel a gyakorlattal súlyosan sérül az önkormányzat magántulajdonhoz, és annak védelméhez való joga.
Az önkormányzat továbbra is peres úton vitatja a beruházás – immár harmadik – környezetvédelmi engedélyét. Ezt az engedélyt érdemi szakmai változtatás nélkül adták ki, a nyilvánosságot kizáró közmeghallgatás után. Korábban a kormány a Lex Újbuda jogszabállyal katonai célúvá minősítette a Déli Körvasútat, ezzel elvette az azonnali jogvédelem lehetőségét.
Orosz Anna a kerület országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a beruházással elvesznek az itt élők életéből öt évet. Amikor egy projektet kiemelt kormányzati beruházásnak minősít a kormány, az lenne a minimum, hogy az építkezés rendelkezzen érvényes engedélyekkel, érdemben tájékoztassák az érintetteket, és biztosítsanak érdemi kompenzációt azoknak, akik elszenvedik a munkával járó kellemetlenségeket. Azalatt az öt év alatt, amíg elkészül a körvasút, felnő egy gyerek – fogalmazott OroszAnna. Itt arról van szó, hogy ezalatt az öt év alatt az embereknek nagyon nehéz lesz a gyerekekkel a szabad levegőn játszani, sétálni, kutyát sétáltatni, egyszóval nem tudnak úgy élni, ahogy korábban.
Ezért arra szólította fel a térség korábbi képviselőjét, Simicskó Istvánt, hogy szólaljon fel a kormánypártokon belül és képviselje az újbudaiak érdekeit.
Kreitler-Sas Máté az LMP képviseletében azt ígérte, élőlánccal védik meg a kivitelező által veszélyeztetett fákat.
Dr. László Imre Újbuda polgármestere ismertette, milyen igényeket fogalmaz meg az önkormányzat az ÉKM felé. Ezek:  
·       mivel a peres eljárás folyamatban van és azonnali jogvédelem nem kérhető, ezért a környezetvédelmi engedély vitatott mivoltára tekintettel és egyben az abban foglalt feltételek teljes körű teljesültéig semmilyen munkavégzés ne történjen Újbuda területén.
·       A Beruházási Keretprogramba (2024-2035 között megvalósítandó beruházások) kiemelt prioritással kerüljön bele a V0 vasútvonal kiépítése.
·       A jelenleg hatályban lévő környezetvédelmi engedélyben előírtak megvalósításának biztosítékaként – a „környezetrendezés projekt” Beruházási Keretprogramban történő nevesítése.
·       A környezetrendezés – Újbuda Zöldfolyosó projekt tervei az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő ingatlanokon megvalósítani tervezett műszaki tartalma az önkormányzat tulajdonosi, illetve kezelői igényeinek meg kell feleljen, ami sajnos ma nincs így.
·       Ne bújjon el a Megrendelő és a Vállalkozó V-híd Zrt. a MÁV Zrt. mögé, amikor az hatóságként lép fel a MÁV területen, vagy azon kívül parkoló kerületi polgárokkal szemben, hanem forgalomtechnikai tervekkel és egyéb alátámasztó dokumentumokkal vállalják, hogy bizony elkezdték az építést
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.