Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. június 30., szerda 11:01

„Ki kell tűzni a célt, az álmot, s egyszer megvalósul”
Tállai Andrást nevezték ki a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős államtitkárává. Ezért jogszabályi előírásnak megfelelően június 30-án lemondott polgármesteri címéről. A 2002. óta városunk polgármesteri teendőit ellátó politikust az elmúlt nyolc évről, valamint jövőbeni feladatairól, terveiről kérdeztük.

– Az elmúlt nyolc esztendőben óriási változásokon ment keresztül városunk. Ennek legszembetűnőbb jelei a nagyberuházások. Az új Matyó Múzeum, a dél-nyugati elkerülőút, a 16 lakásos társasház, a fürdőfejlesztések, a Polgármesteri Hivatal B épülete, a Marx Károly út 1. szám alatti épület és - a Szent Imre Tagiskola felújítása. Nehéz volt ezeket a komoly fejlesztéseket megvalósítani és mi lesz a folytatás?
– Az Ön egyik legnagyobb vágya teljesült 2008. április 30-án, amikor aláírták a Repülőtér hasznosításáról szóló befektetői szerződést.
– Az elmúlt nyolc esztendő melyik eredményére, pillanatára a legbüszkébb ?
Nagyon sok mindenre büszke vagyok. Még nem voltam polgármester, de felemelő érzés volt 2001-ben ott ülni a Jézus Szíve templomban október 13-án, amikor az érsek úr felszentelte. Megkönnyeztem 2005. júniusában a Matyó Múzeum átadását, de nagyon megható volt az elkerülő út átadása is. Több olyan momentumra emlékszem, ami hihetetlen, hogy megvalósult, mert előtte csak álomnak tűnt. Jó érzés végigmenni a városon. Büszke vagyok az utakra, a szépen felújított épületekre, a díszburkolatra. Nagyszerű, és jóleső érzés, ha az ember azt érzi, hogy van eredménye a munkájának.
– Az elmúlt esztendőkben az utak, járdák építésére és közvilágítás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetett. Mennyivel javult mindezek révén a település infrastruktúrája?
– Az egészségügyi intézményeinket sem kerülte el a változás szele, hiszen több eszközbeszerzésre, szolgáltatás-bővítésre került sor az évek során.
– A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben is komoly fejlesztés valósult és valósul meg. Milyen hatással van ez városunk turizmusára?
– A beruházások mellett az évek során a költségvetési stabilitás érdekébe az önkormányzati intézmény-rendszer racionalizálására is sor került.  Milyen volt az elmúlt nyolc esztendőben az Önkormányzat gazdálkodása?
– A kultúra, és a sport területére is nagy hangsúlyt fektetett. Hogyan jellemezné, értékelné ezeket a területeket?
– Az újonnan megalakult Kormányban Ön látja el az Önkormányzatokért Felelős államtitkári feladatokat. A törvényi előírások alapján június 30-án, a képviselő-testületi ülésen mondott le polgármesteri tisztségéről. Kinek adja át az őszi választásokig a város vezetését, illetve ki indul majd a FIDESZ színeiben polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon?
– Államtitkárként milyen területek, feladatok fognak Önhöz tartozni?
Sokan kérdezik, hogy miért is vállaltam el. Engem mindig megtalálnak a feladatok, én pedig nem szaladok el előlük. Nagyon bízom benne, hogy nem lesz hiányérzetem, nem fogom megbánni, hogy ezt a megbízást választottam. Egy biztos, hogy minden tudásommal és energiámmal azon leszek, hogy a munkámat eredményesen végezzem. Nem titkolom, hogy államtitkárként segíteni fogom a települést, tehát ha jó ötletek, jó pályázatok indulnak a városból, akkor oda fogok figyelni és törvényes eszközökkel lobbizni fogok azért, hogy a Mezőkövesd vagy a térség bármely településének pályázata befutó legyen.
– Hogyan fogadta a döntését családja, szűk környezete?
– Milyen volt Mezőkövesd polgármesterének lenni és mit üzen az utódjának?
Mit üzenek az utódomnak? Munka, munka, munka!  Ha nem fogja más érdekelni, csak a munka, akkor jönni fognak az eredmények. Ne törje meg a kritika, de figyeljen oda rá! Ne bízza el magát, ha megdicsérik, de hallgassa meg! S ennek mentén végezze dolgát, hiszen sok-sok teendő van. Jelentős fejlesztés fog megvalósulni városban, de az előrelépést folytatni kell.  Sok energiát kell fordítani a belső tartalmi munkára például az oktatás minőségének emelésére és komoly teendők vannak az egészségügy, az idegenforgalom terén is. Nem utolsó sorban figyeljen oda a költségvetésre is.
Ha az embernek jó támogatói vannak a képviselő-testületben, munkatársai a Polgármesteri Hivatalban, akkor, ami elkezdődött nyolc évvel ezelőtt az folytatódni fog a városban. Az biztos, hogy az itt élők ezt nagyon igénylik, s én azt tapasztalom, hogy az eredményeket pedig elismerik. Különösen a választásokon, hiszen annak szavaznak bizalmat, aki elvégzi a feladatokat. Én már kétszer voltam ebben a helyzetben, s nagyon büszke vagyok rá. Továbbiakban is segíteni, támogatni fogom a képviselő-testületet, s együtt fogok örülni a város sikereinek.
Szeretném megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt nyolc évben segítette támogatta munkámat! Elnézést kérek azoktól, akiket a munka hevében megbántottam! Az új városvezetésnek sok sikert, kitartást, jó erőt, egészséget kívánok!



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.