Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2011. február 23., szerda 18:18

Felmerül a kérdés: hogyan tovább?
A TÖOSZ ÖNkormányzat című folyóiratának legújabb száma ismét érdekes és tanulságos olvasmányokat közöl, ezek közül néhány témára hívjuk fel a figyelmet.
 
Nem tudni, hogy mennyire adósodtak el az önkormányzatok, mennyi a számlatartozásuk, a hitelállományuk és a kibocsátott kötvényeik értéke – nyilatkozta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára januárban a közszolgálati televízió Ma reggel című műsorában.Egy másik alkalommal azt taglalta, hogy az önkormányzatok helyének és szerepének újragondolása során bizonytalanná vált a legkisebb települési önkormányzatok önálló polgármestereinek, képviselő-testületeinek, bizottságainak és jegyzőinek a létjogosultsága is, merthogy az állam számos feladatot átvesz majd az önkormányzatoktól. Az államtitkár kijelentéseit heves reagálások kísérik. Azzal mindenki egyetért, hogy az önkormányzati rendszert újra kell gondolni, csak a megoldást gondolják másképp. Ezt igazolja a TÖOSZ országjáró körútja is, a megyei fórumokon rendszerint felmerül a kérdés: hogyan tovább? - írja, a legutóbbi ÖNkormányzat Helyzetkép rovatában a folyóirat főszerkesztője.
 
Ésszerűség, hatékonyság, finanszírozhatóság

Az önkormányzati rendszer átalakításának előkészítésekor az önkormányzati alapjogokból és értékekből kell kiindulni. Meg kell őrizni az önkormányzati jogok és kötelezettségek sarkalatos törvényi szintű szabályozását, a hatáskörök gyakorlásában a bírósági védelmet, hogy a jogok védelmében továbbra is az Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni – többek között erre utal Zongor Gábor, az önkormányzati rendszer ésszerű és hatékony átalakításával kapcsolatosan.

Viták kereszttüzében az új közfoglalkoztatási rendszer

2011. január 1-jével megszűnt az Út a munkához program és a közfoglalkoztatás eddigi rendszerét a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltotta fel. Az eddigi polgármesteri reagálások szerint több a hátránya, mint az előnye – foglalja össze a tapasztalatokat Boda Boglárka.
 
Tisztújítás a TÖOSZ-ban

Az őszi önkormányzati választásokat követően a TÖOSZ ügyvezető elnöksége 2011. március 29-re tűzte ki a tisztújító küldöttgyűlés időpontját. Az alapszabály szerint minden megyében meg kell választani a küldötteket, illetve a megyei tagozatok vezetőit. Lapzártánkig hét megyében választották meg a márciusi küldöttgyűlés küldötteit. A fórumok tapasztalatairól a TÖOSZ főtitkára számol be.
 
A látható kezek csodája Szorgalmatoson
 
Takács Pálné, Szorgalmatos polgármestere a címlap hőse. A polgármester asszony Szále Lászlóval folytatott beszélgetésekor régi történeteket elevenített fel falujáról, napjaink hőseiről, a helyiekről, akiknek a szorgalma meghatározza a településük fejlődősét. Az alig több mint nyolcvanéves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szorgalmatos egyenlő távolságra fekszik Tiszalöktől és Tiszavasváritól, utóbbihoz tartozott 2002-ig. Az önállóság évtizede alatt rengeteget fejlődött.
 
„Polgármester lettem”
 
A tavalyi választásokon sok település élére választottak új vezetőt. A TÖOSZ intenzív alapozó képzéssel segíti a tagtelepülések újonnan megválasztott polgármestereit, hogy minél zökkenőmentesebben tudják végezni szerteágazó feladatukat. A három nap során jogi-igazgatási, gazdasági-pénzügyi és kommunikációs ismeretekhez jutottak a résztvevők. Közülük ketten mondták el lapunknak tapasztalataikat.
 
Eltelt négy hónap...
 
Az őszi önkormányzati választások óta eltelt már négy hónap, a Képviselők Képzése Program azonban még mindig zajlik, hiszen sok a megoldandó feladat az önkormányzatok háza táján, így érthető, ha olykor hátrébb csúszik egy nem kötelező tréning a naptárban. Ám akik részt vettek programunkon, nemhogy nem bánták meg, de a folytatásban is részt szeretnének venni. Folyóiratunkban a legutóbbi tréningtapasztalatokról számolunk be, azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk másoknak is a programban való részvételre.
 
Tréning
 
A TÖOSZ és norvég testvérszervezete, a KS (Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége) együttműködéséből megszületett a Képviselők Képzése elnevezésű program, amelyet a Polgármester Akadémiához hasonlóan az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogat. A programban való részvétel lehetősége folyamatosan nyitva áll az önkormányzatok számára.
 
Partnerek vagyunk, nem vetélytársak
 
Csaknem negyven település tagja az Önkormányzatok Mátrai Szövetségének, amely a közös közigazgatási és érdekvédelmi gondok megtárgyalására, a fejlesztési lehetőségek megvizsgálására, a megoldások keresésére alakult. Januári tanácskozásuk után a szövetség elnökét, Lénártné Benei Anikót, Abasár polgármesterét kérdezte Hajós Anna.
 
Testvértelepülések
 
A testvérkapcsolatok az 1950-es évek óta teszik lehetővé az európai emberek határokon átívelő találkozásait. Napról napra nő és változik a testvérkapcsolati gyakorlat, de még mindig nehéz megfelelő, megbízható, friss információt kapni az egyes országok testvérkapcsolatairól. Az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) ez okból hozta létre a www.twinning.org című honlapot. Kettős feladattal: megfelelő információkat nyújtani a testvérkapcsolatokról, valamint támogatni a testvérkapcsolati partnerkeresést. Sabján Katalin az egyes országok közötti testvérkapcsolatokra hívja fel a figyelmet.

Önkormányzatok takarékon
 
A Közös Pont rovatunkban olyan településeket mutatunk be, ahol egyre több családnak okoz gondot, hogy átvészelje valahogyan a hideg téli hónapokat. A probléma különösen élesen jelentkezik azokban a falvakban, ahol nincs munka, nincs közmű, és már az önkormányzatok sem képesek segíteni. Vagy mégis? – Ónody-Molnár Dóra írása erre keresi a választ.
 
Az ÖNkormányzat legújabb száma ismét érdekes és tanulságos olvasmányokat közöl,  érdemes belelapozni és olvasni.
 
Csiky Ildikó, főszerkesztő

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.