Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2011. március 18., péntek 15:36

Értékközvetítő törvényt és pedagógus életpálya modellt ígért Hoffmann Rózsa
A közoktatási reform tervezetét ismertette a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tanácskozásán március 17-én Hoffmann Rózsa, a  Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára. Mint mondta, a törvény nyilvánosságra hozott alapkoncepciójához több mint 3000 vélemény érkezett, s annak szövege mintegy negyven százalékban változott az eredetihez képest.

Kijelentette, az új törvénynek értékközvetítőnek  kell lennie, meg kell teremtenie a jogok és a kötelességek egyensúlyát. A reform egyik fontos eleme, a pedagógus-életpálya modell, mely  2013-ban lép életbe, s amely nagyobb megbecsülést, társadalmi elismerést nyújt majd a szakterületen dolgozóknak. Ez nem csak a fizetésemelésről szól, hanem foglalkozik a szakmai fejlesztéssel, a munka ellenőrzésével valamint megoldást nyújthat a kontraszelekció problémájára is.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárának közlése szerint a pedagógusok fizetése is emelkedni fog, arra a költségvetés 100 milliárd forintot különít majd el, a forrását azonban még elő kell teremteni. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közoktatási koncepció néhány héten belül a kormány elé kerül.
Az államtitkár szavai szerint az alakuló új törvény a gyerekekkel szembeni elvárásoknál a munkára, a kötelességtudatra helyezi a hangsúlyt. Mint mondta, a  tartalmi követelményeket alig támasztó nemzeti alaptanterv nem vált be, erre vezethető vissza, hogy az elmúlt években átlagosan romlottak a tanulmányi eredmények. Az új koncepcióba bekerül a tartalmi minimál követelmény is.
A törvénytervezet a jelenlegihez képest sok jelentős változtatást tartalmaz: többek között az idegen nyelv és a természettudományok oktatásának tartalmi és módszertani megújítását, új érettségi szabályozást és egységes szakmai minőségi ellenőrzési rendszert.
3 éves kortól kötelezővé tennék az óvodai ellátásban való részvételt, de ez alól mentesség kérhető.
Bár az iskolák továbbra is a településeké maradnának,  az igazgatók kinevezésébe bele kíván szólni az állam a Kormányhivatalokon keresztül.
Jelentős változás, hogy az új törvény megszüntetné a két tannyelvű oktatást az általános iskolákban, és középfokon is szigorítanák ennek a feltételeit. A szabad iskolaválasztás azonban továbbra is megmaradna. Az államtitkár arról is szólt, hogy 2012-től az állam a fenntartó önkormányzatoktól átvállalja az iskolák működtetési költségein belül 85 százalékot kitevő pedagógusbérek, járulékok fizetését. A fennmaradó 15 százalék biztosítása az önkormányzatokra hárul, ám amennyiben azt nem lesznek képesek kigazdálkodni, úgy az intézményt átveszi az állam.
A terv szerint a kistelepüléseken az elmúlt években bezárt kisiskolák újraindítása is lehetőség nyílik, ehhez pályázat útján biztosítanak majd forrásokat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.